index vorige C4Yglow

      "Columns en ander leesvoer"

Columns4you is een compilatie van teksten waarvan de meeste zijn verschenen als Column in het infoblad van Evangelie Gemeente 'De Weg' en 'ICHTUS' pinkstergemeente in Zaandam. Samen met ander 'leesvoer' geven zij een weerspiegeling van een turbulente tijd zoals elke kerk of gemeente wel eens doormaakt wanneer God ons bepaalt bij fundamentele zaken die te maken hebben met het volgen van de Heilige Geest en het uitzien naar een tijd van verfrissing en opwekking in deze tijd.

Mens zoekt God

De EO heeft een ietwat omstreden (?) serie met de titel: 'Catherine zoekt God' waarin Catharina Keyl in iedere aflevering een paar dagen meeloopt met een christelijke persoonlijkheid.

In de aflevering met Bisschop Wiertz van Roermond leek het Catherine maar niet te lukken de geestelijke vanuit het hart over zijn eigen geloofsleven te laten praten. Pas toen de bisschop via een soort media training geforceerd werd korte en directe bewoordingen te gebruiken klikte het en pinkte Catherine ook een traantje weg toen zij samen een psalm, welk de bisschop dicht aan het hart lag, overdachten.

Kerken en Gemeenten doen hun best om zich te profileren als denominatie of als individuele groepering en stellen zich serieus de vraag hoe het Evangelie vorm te geven naar een steeds sneller vervallende wereld. Het resultaat is nog steeds eerder leegloop dan toeloop (..).

Vergelijken we dit met de eerste Gemeenten uit Handelingen dan past de structuur daarvan zelfs niet meer binnen onze kaders, want hoe orden je een paar duizend jong gelovigen?

Maar van de andere kant bekeken; Hoe zouden wij het aanpakken wanneer onze Gemeenten (meervoud!) ineens zo'n omvang zouden krijgen dat er meerdere diensten op een dag gehouden moeten worden, er een veelvoud aan huisgroepen ontstaan, en er wekelijks enkele tientallen nieuwe gelovigen zich laten dopen en bij ons aansluiten?

Door deze omdraaiing verplaatst het accent van hoe naar waardoor! Heel opmerkelijk staat er in het boek Handelingen; 'En de Here voegde dagelijks toe aan de kring, die behouden werden!' (1)

Theoretisch gezien vond in die eerste Gemeente een soort kringloop plaats; God verandert mensen, wat mensen aantrekt, die God verandert, enz.

Vooropgesteld dat alleen God mensen kan veranderen, wil Hij ons juist bij dit proces betrekken! Mensen persoonlijk bij Jezus brengen, er voor hen zijn en geestelijk voor hen in de bres staan als dat nodig is.

Dat is geen exclusieve taak voor de dominee, voorganger of pastoraal werker, maar een praktische invulling van het Bijbelse begrip 'geloofsgemeenschap'! Bidt en werk, geloof en doe; Ziet u, geloven is zo praktisch! God gebruikt mensen zoals u en ik. Op deze wijze wordt het lichaam van Christus 'Gemeente breed' betrokken! Hoe praktisch!

In dat programma van Catherine zie je dat de wereld geen religie zoekt, maar echtheid! En Jezus is die weg, de waarheid en het (echte) leven!

Ondertussen bereidt Jezus ons - al doende - voor op een grotere oogst. Een licht op een kandelaar kan niet ongezien blijven.... (2)

    Rev.Camp     [jan'03]     C050    


(1) Hand.2:47 (2) Mat.5,14-16
waterdrop
Deze pagina is gebaseerd op een formaat van 1024 bij 768 pixels. [gebruik F11 voor meer beeld]