Van alle vragen welke zoal gesteld worden zijn de hoe en waarom vragen wel de meest gestelde. Wanneer er iets is gebeurt klinkt al snel de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren, en waarom er b.v. niets gedaan is om het te voorkomen of waarom er vervolgens zus of zo is gereageerd. Allerdaagse vragen bij allerdaagse gebeurtenissen.
Nu heb je vragen in vele soorten en maten. Zo kunnen kinderen ons soms eindeloos bestoken met hun haast grenzeloze waarom vragen, terwijl ouderen zich gewoonlijk drukker maken over hoe iets tot stand gebracht moet worden. Toch is het handig je eerst te verdiepen in het waarom van iets, want van daaruit komen vaak vanzelf de hoe oplossingen bovendrijven. Ook bij nieuwe initiativen is het wel prettig het waarom ervan te kennen, want niets is zo frustrerend als voor een voldongen fijt gesteld te worden.
Toch zijn in het dagelijks leven de hoe's en waarom's niet altijd even helder. Om ze te begrijpen is de ene keer gezond verstand nodig, een andere keer moet je iemand om raad vragen, en soms zullen we situaties gewoon moeten nemen zoals ze zijn.
Ook in de bijbel komen we heel wat hoe en waarom vragen tegen. Zo hadden de omstanders in de situatie van de blindgeborene (1) reeds hun antwoord klaar. Maar Jezus laat dit in het midden, al geeft Hij er wel een heel bijzondere uitleg bij.
De goed geschoolde Nicodemus had ook zo zijn vragen; Ze waren heel oprecht, (2) maar het antwoord ging toch dieper dan hij had verwacht. Het duurde dan ook even voor het kwartje viel, (3) maar uiteindelijk vinden we hem in de intiemste kring rond Jezus. (4)
En soms hadden we het kunnen weten, en toch verbazen we ons over een voorvallende situatie. Dit overkwam koning David; Wanneer Ussia om het leven komt als hij in een reflex wil voorkomen dat de Ark van de wagen glijdt, (5) realiseert David zich dat hij ergens een verkeerde beslissing heeft genomen; De ark diende gedragen te worden door Levieten. (6) De Filistijnen hadden dan wel de nodige plagen over zich heen gekregen, (7) maar er waren geen doden gevallen tijdens hun handtastelijkheden met betrekking tot de Ark. Wisten zij veel...
David had overleg gepleegd met zijn generaals en met zijn ministers, (8) maar pas na het ongeluk ging hij te raden bij de kenners van de wet. (9)
Dit laatste verhaal vind ik zelf wel de indringenste illustratie hoe belangrijk het is in de eerste plaats God te betrekken in al onze beslissingen. Enthousiasme voor God's zaak is een goede zaak, maar enthousiasme alleen kan gemakkelijk een valkuil worden. Blijkbaar hebben het hoe en waarom zoveel met elkaar van doen dat we deze vragen constant aan ons zelf moeten stellen voordat een ander ze, tot onze eigen schande, aan ons zal moet stellen...
De uitspraak 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald' is wel geen primaire bijbeltekst maar daarom niet minder waar.
Rev.Camp [jan'09] C103