Alles wat iets laat plaatsvinden op afstand zou je straling kunnen noemen zoals: (1) Audio (hoorbaar tot ultrasoon), radio (lange golf tot radar), warmte (infrarood), licht (zichtbaar tot ultraviolet), röntgen (medisch), tot alfa en gammastraling (atoom-energie).
Wat het woord 'straling' betreft is er nogal wat verwarring, om nog maar niet te spreken van onkunde, onzin en bangmakerij. Zo is er momenteel veel ophef over 5G. We hebben het hier over gewone radio signalen van een frequentie welke zich binnen een ons bekend gebied bevindt; ergens tussen 800 MHz en 2.6 GHz. (2)
Even ter verduidelijking: De 'oude' tv zenders zoals Lopik en Smilde zonden uit in de 800 MHz band en onze magnetron thuis werkt met een frequentie van 2.45 GHz. (3) 5G is niets anders dan een technische verbetering van 4G, de opvolger van 3G, met daarvoor 2G en gsm (4) . Alle vijf maken ze gebruik van nagenoeg dezelfde frequenties (5) zodat deze door elkaar gebruikt kunnen worden.
Wat 5G net even anders maakt dan zijn voorganger G4 is het mogelijke gebruik van een voor dat doel nieuwe frequentieband; namelijk de 26GHz band (6) . Radiogolven hebben een lastige eigenschap: Hoe hoger de frequentie, hoe meer bandbreedte er verwerk kan worden, maar hoe minder de reikwijdte is. Het toepassen van zulke hoge frequenties in mobiele apparaten is echter nieuw....
De 5G elektronica schakelt automatich naar andere bronnen wanneer deze beschikbaar zijn. Bij grote evenementen zoals in een stadion, kan deze 26Ghz verbinding worden ingezet. Immers; De 'steunzender' is dan een zicht-zicht verbinding over een relatief korte afstand.
Onze mobieltjes zenden met een vermogen van plm. 150 milliWatt. (6) De zendmasten waar ze contact mee hebben gebruiken theoretisch hetzelfde vermogen om ons te bereiken, maar hebben natuurlijk meerdere gebruikers te onderhouden.
Hoewel dat merendeels in time-sharing (7) gebeurt kan zo'n zender zo nodig met maximaal 2 Watt uitzenden. Het maximale vermogen van ons mobieltje is slechts 250 milliWatt. De stralingsinvloed neemt ook nog eens kwadratisch af, dus bij verdubbeling van de afstand verminderd deze met een factor vier. (8)
En zoals al genoemd werkt een magnetron in hetzelfde frequentie gebied als dat van onder meer onze Wifi (2.4Ghz) maar ook (een van) de frequenties van ons mobieltje. (9)
Een magnetron is doorgaans 900 Watt. De behuizing ervan is nooit 100% hoogfrequent dicht en het lekken ligt rond de 5%%. Dat komt dus neer op zo'n 4,5 Watt! De andere frequentie die gebruikt wordt is die van de inmiddels ontmantelde tv landzenders. Deze zenders zonden 24/7 uit met een vermogen van 1000 Kilo Watt in de 800 MHz band! En dan zou 5G schadelijk zijn?
Ik houd liever wat meer afstand van onze magnetron. Die zit bij ons in de keuken op de hoogte van mijn edele delen....
Rev.Camp [apr'20] C140
(1) Gerangschikt naar frequentie. (2) Hz is de afkorting van Hert ofwel; trillingen per seconden met eenheden zoals: Kilo, Mega en Giga, te vergelijken met millimeters, meters en kilometers. (3) 2.45 GHz is de specifieke frequentie waarbij water gaat 'koken'. (4) Het moge duidelijk zijn dat 2G, 3G, 4G en 5G niet staan voor hun frequenties (5) 700 MHz, 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2.1 GHz en 2,4 GHz. (6) tot nu toe enkel in gebruik voor landelijke straalverbindingen (7) Watt is de eenheid van vermogen met eenheden zoals: Micro, Milli, Kilo en Mega. (8) In tijd gezien om beurten met z.g. timeslots. (9) Kwadratisch: 2, 4, 16, 256, 65.536, 4.294.967.296, etc. (10) Wifi is tegenwoordig ook in de 5Ghz band beschikbaar.