index vorige C4Yglow

      "Columns en ander leesvoer"

Columns4you is een compilatie van teksten waarvan de meeste zijn verschenen als Column in het infoblad van Evangelie Gemeente 'De Weg' en 'ICHTUS' pinkstergemeente in Zaandam. Samen met ander 'leesvoer' geven zij een weerspiegeling van een turbulente tijd zoals elke kerk of gemeente wel eens doormaakt wanneer God ons bepaalt bij fundamentele zaken die te maken hebben met het volgen van de Heilige Geest en het uitzien naar een tijd van verfrissing en opwekking in deze tijd.

Met de vlam in de pijp

Met de vlam in de pijp is de titel van een populaire truckerssong: 'Met de vlam in de pijp scheur ik door de Brennerpas, met m'n dertig-tonner diesel, ver van huis, maar in m'n sas'.(1)

Afgelopen zomer reden wij tijdens onze vakantie in de Franse Alpen achter een dikke tankwagen. Van lekker scheuren was geen sprake. Terwijl de tankwagen terugschakelde naar de zoveelste bergversnelling, sukkelden wij er stapvoets achteraan met de ramen dicht vanwege de dieselwalmen.

Toch kan ik me wel vinden in die truckerssong. Op weg naar onze vakantiebestemming hadden we op een gegeven moment zo'n zware helling te nemen, dat we er even aan twijfelden of we het wel zouden halen. In de eerste versnelling, de motor hikkend tegen de toerengrens, lukte het ons uiteindelijk.

Op de terugweg zijn we, per ongeluk, hetzelfde traject via de vrachtwagenroute gegaan. Wat we heen op de kaart voor een zwaardere route hadden aangezien bleek achteraf een veel lichtere route te zijn. Een vakantie vol verrassingen dus.

In dat liedje doet die 'vlam in de pijp' me denken aan het beeld van de Heilige Geest; vuur staat voor beproeving en kracht, maar ook voor enthousiasme. En de Gemeente lijkt wel wat op zo'n vrachtwagen; we zijn op weg, (nog) ver van huis, maar we gaan er voor.

Op een vlakke weg, net als die vrachtwagen, rolt het wel. Maar wanneer de tocht over bergpassen en door moeilijke haarspeldbochten gaat, dan komt het aan op ervaring, stuurmanskunst en inzicht! Onderweg komen we ook wel eens voor een pittig hellinkje. Dan is het terugschakelen geblazen, de routekaart raadplegen en de meetinstrumenten goed in de gaten houden.

Maar al heeft die vrachtwagen genoeg brandstof in z'n tank, wanneer de chauffeur het gaspedaal niet intrapt, komt hij geen meter vooruit. Zo kan de Heilige Geest ook weinig doen als wij passief zijn, niet op het gaspedaal trappen; we komen niet vooruit of komen zelfs stil te staan!

Is een helling genomen, dan geeft het ons vreugde. We mogen dan genieten van het prachtige vergezicht achter de beproeving en het geeft ons weer moed voor een volgende hindernis!

Met het gaspedaal diep ingetrapt (vlam in de pijp) geeft de chauffeur in het lied te kennen dat hij er zin in heeft. Die tig-tonner, die z'n baas hem heeft toevertrouwd, zal op z'n bestemming komen; hij gaat er voor!

    Rev.Camp     [mrt'97]     C004    


(1) Henk Wijngaard, 1978
waterdrop
Deze pagina is gebaseerd op een formaat van 1024 bij 768 pixels. [gebruik F11 voor meer beeld]