index vorige C4Yglow

      "Columns en ander leesvoer"

Columns4you is een compilatie van teksten waarvan de meeste zijn verschenen als Column in het infoblad van Evangelie Gemeente 'De Weg' en 'ICHTUS' pinkstergemeente in Zaandam. Samen met ander 'leesvoer' geven zij een weerspiegeling van een turbulente tijd zoals elke kerk of gemeente wel eens doormaakt wanneer God ons bepaalt bij fundamentele zaken die te maken hebben met het volgen van de Heilige Geest en het uitzien naar een tijd van verfrissing en opwekking in deze tijd.

Vriendelijkheid

Gewoonlijk geven we bij een persoonlijke ontmoeting elkaar een hand en vragen dan beleeft; 'Hoe gaat het er mee?'. Tja, maar je moet er niet aan denken in een winkelcentrum of op de markt iedereen die je tegenkomt zo te begroeten. Je zult er een lamme hand en een schorre stem van krijgen!

Toch staat er in de Bijbel: 'Laat uw vriendelijkheid bij iedereen bekend zijn'. (1) En dat 'iedereen' zijn niet alleen de mensen die ook aardig voor ons zijn, want dan doen we niets bijzonders. (2)

Maar het lijkt mij niet de bedoeling altijd en overal de hele wereld met een tandpastaglimlach tegemoet te treden.

Wanneer we de verhalen over Jezus lezen, zien we dat Hij niet altijd tegen iedereen even vriendelijk was, en zelfs wel eens boos was op sommige mensen. Zijn vriendelijkheid lag hier in, dat Hij geen onderscheid maakte tussen mensen: Hij behandelde een schriftgeleerde niet anders dan een bedelaar en een kind niet anders een Romeinse soldaat.

Jezus hield van alle mensen. Hij ging eerlijk met ze om. Hij zei openlijk en eerlijk hoe hij over ze dacht, maar wel om ze ermee te helpen, en dat kwam soms best raak aan!

Wij kijken vaak tegen mensen op, of juist op ze neer, wanneer ze anders zijn. Maar je kunt niet alle mensen over één kam scheren en er zijn ook regels van beleefdheid; Je zegt toch geen 'Hoi' tegen de koningin of 'Hoe gaat het met u' tegen je beste vriend? Het gaat er om dat we menen wat we zeggen, en niet gemaakt vriendelijk zijn of juist vervelend doen omdat we bang of jaloers zijn, of gewoon een dwarse bui hebben.

We weten allemaal best wel wat vriendelijkheid is. Maar net zoals wanneer de dokter vraagt even [diep] adem te halen (zucht u even diep...); je doet het je leven lang, maar op het moment van de vraag moet je er even bewust bij nadenken!

Toen iemand aan Jezus over dat 'vriendelijk zijn' een vraag stelde, gaf Hij die persoon een hulpmiddeltje: 'Zoals je zelf graag behandeld wilt worden, gedraag je ook zo naar de ander'. (3) Iemand die zo leeft is prettig in de omgang, en daar komt waarschijnlijk ook het woord 'vriendelijk' vandaan: vriend gelijk: als een vriend.

Het klinkt zo gemakkelijk, en toch is het oh zo moeilijk. Dat komt omdat we het uit ons zelf niet kunnen; 'Hoe kan ik nou aardig zijn tegen dat rotjoch....!'. Hoort u wat ik hoor? We spreken over iemand zoals wij vinden dat hij of zij is.

Daarom hebben we een andere kijk naar mensen nodig, een andere bril: Gods bril. God houdt van mij en heeft mij, in Jezus, mijn schulden vergeven. God houdt ook van die man, die vrouw, die jongen, dat meisje die ik niet zo mag.

Als God geen onderscheid maakt, wat zeur ik dan! Maar wat ik zelf niet kan, daar heb ik hulp bij nodig: 'God ik heb Uw liefde nodig, Uw bril nodig, ik wil die ander zien zoals U mij ziet.'

Die vriendelijkheid gaat niet vanzelf, maar is wel de mooiste die er is!

    Rev.Camp     [sep'03]     C058    


(1) Phil.4:5 (2) Luc.6:32-33 (3) Luc.6:31
waterdrop
Deze pagina is gebaseerd op een formaat van 1024 bij 768 pixels. [gebruik F11 voor meer beeld]